МЪДРОСТИ

Мъдрости

Нирмал Пурджа (алпинист и планински катерач от Непал)


- Не се страхувайте да мечтаете смело! Защото нищо не е невъзможно!
- Изкачването и медитацията е едно и също. Ти си на ръба на възможностите!
- Когато си в планината ще разбереш кой си всъщност!
- Твоята душа става част от планината. Кара те да се чувстваш жив!
- Най-важното е да се състезавам със себе си! Да бъда по-добър, отколкото бях вчера!
- Когато ти хрумне нещо велико, идеята ти може да бъде абсурдна за целия свят, но това не означава, че ти не можеш да я изпълниш. И ако успееш да вдъхновиш двама-трима човека, ти ще може да вдъхновиш целия свят!

2019-2021 г.
От филма „14 Peaks. Nothing is Impossible” - 2021
изготвил: Драгомир Стефанов

Мъдрости – Тай Чи


Когато се освободя от това което съм, ставам това което мога да бъда! – Лао Дзъ

* * * * * * *

- Освободи мислите си! Остави теглото си!

- Събери енергиите заедно!
- Не използвай сила! – Силата ще дойде сама.
- Използвай мощта на въздуха и на водата, не на силата – тя ти пречи да виждаш!
- Използвай сила само за да виждаш, само за да отвориш очите си!
- Запази центъра на гравитацията и ще си недостижим за силата на противника!
- Тао (Дао) ни учи да не се опълчваме. Тао също така ни казва да защитаваме хората. Истинският Таоист (Даоист) поставя животът на другите пред своя!

От филма „Tai Chi Master” с Джет Ли – 1993 г.
изготвил: Драгомир Стефанов

МИСЛИ и ИЗКАЗВАНИЯ на БРУС ЛИЙ (1963-1973)


- „ Водата е най-мекото нещо на света, но пробива и най-твърдия камък, и гранита, и всичко, което изберете. Тя е илюзорна, несъществена, т.е. не можете да я хванете, ударите или нараните. И всеки боец се стреми към това – да е мек, гъвкав като водата и да се адаптира към противника. ”

- „ Водата може да тече, да пълзи, да капе или да разбива. Сипи я в кана - става кана, сипи я в чайник, става чайник…Изчисти ума си. Бъди безформен. Бъди аморфен като водата. Приеми нейната форма! Бъди като водата, приятелю! ”

- „ Някои движения в кунг фу са по-плавни и по-продължителни, вместо редуване на 1-2 движения и спирания. ”

- „ Кунг фу винаги е свързано с много бързи, но и с плавни движения. То трябва да се базира на съвсем минимално извършено движение, но с максимална ефективност, за да изразите всичко направо с 1 движение и противникът ви да е повален грациозно без викове и подскоци. ”

- „ Специално за мен върховния смисъл на бойното изкуство е едно искрено себеизразяване, а това е много трудно нещо. Да изразиш себе си искрено, без да се самозалъгваш! ”

- „Използвай липсата на начин – за начин. И липсата на ограничения – за ограничение”.

- „ За да се научиш да печелиш, трябва да се научиш да губиш, да приемеш поражението си. Да се научиш да умираш, значи да се освободиш от смъртта! ”

* * * * * * *

От филма „Брус Лий. Пътят на един боец” (2000)

- Брус Лий е бил изключително взискателен към себе си.

- Имал е дневник, в който е набелязвал целите си.

- Искал е филмите му да са реалистични и достоверни. Затова 70% от заснетите кадри отпадали заради сцени, за които е смятал, че са под стандартите му на качество.

- Интересът и изучаването му на философия е определян от китайските ценности като любов към мъдростта и тя му остава негова страст до края на живота му – 20.07.1973 г.

- Бойният му стил е съчетание от всички кунг фу стилове, техники и учения на принципа на бързина, икономични движения, простота и ефективност на изпълнение.

- През 1969 г. е имал 3 школи – в Сиатъл, в Лос Анжелис и в Сан Франциско, в които е преподавал комбинирано кунг фу, основано на търсенето му на върховната истина за невъоръжения (ръкопашен) бой.

- Брус Лий смятал, че истинският бой е спонтанен, а не репетиран и че се състои от неправилен и нарушен ритъм, който боецът не може да предвиди, а само бързо да се нагоди към него.

- Критиката на Брус Лий към другите бойни изкуства се дължала отчасти на миналото му, в което често му се налагало да се защитава в истински улични сбивания и двубои между поклонниците на различните кунг фу стилове в Хонг Конг.

- Брус Лий се посветил в разработката на научен подход към невъоръжения бой. Проучванията му го отвели до физиката на Нютон и до техниката и принципа на европейската фектовка и западния бокс, при които ефективността, а не традициите са крайъгълния камък. На базата на това Лий премахва от техниката си красивите движения и запазва само онези техники, за които е установил, че са практични. Новият подход на Лий към боя се съсредоточава върху нападението или по-точно – върху прекъсването (блокирането) атаката на противника.

- За него най-ефективен бил принципа на контраатаката. Той нарекъл тази своя техника „Джит Кун До” – пътят на посрещащия юмрук.

- Брус Лий е искал да достигне до самата същност на бойните изкуства, до най-малките детайли на тази материя. Искал е да достигне максимално съвършенство.

- През 1970 г. трима от учениците на Брус Лий – Джо Люис, Чък Норис и Майк Стоун, спечелили всички карате турнири в САЩ. Джо Люис бил национален шампион на щатите за цели 3 поредни години. Тогава учителят Брус Лий се прославил като уважаван майстор в бойните среди.

- Учениците на Брус Лий смятали, че стилът му крие таен метод и специални техники, които самостоятелно те даряват с успех и умения в боя. Той обаче казвал, че не съществува такава система и че единствената тайна на успеха в бойните изкуства е волята за успех и да тренираш достатъчно усърдно, за да развиеш вътрешните си способности.

- Брус Лий искал учениците му да се развиват и да преподават, но не в стил да повтарят онова, на което той ги е научил, а онова, което те сами са овладели. Надявал се то да е повече от онова, което учениците са разбрали от него. Казвал им е:

„Изчисти ума си. Бъди безформен. Бъди аморфен като водата. Приеми нейната форма!”

- Самият Брус Лий е бил най-добрият пример за силата на възгледите си. Той е открил собствените си слабости и ограничения, и с помощта на интелект и усърден труд сам ги е преодолял, издигайки физическите си способности до ниво, граничещо с феноменалното! Ежедневно правил лицеви опори само на един пръст на една ръка (като ги редувал) и стоял в стойка V с повдигнати крака много дълго време. Той можел да изблъска противник на 1 метър от себе си с удар само на 2 см. от тялото му! А ритниците му били толкова мощни, че по думите на един пострадал “все едно те блъска кола”. Тренирал всеки ден напрягайки се да открие пределните възможности на тялото си.

- През лятото на 1970 г. при неправилно загряване с тежести в залата Брус Лий получава травма на 4-ти сакрален прешлен и е прикован за 6 м. на легло. Лекарите са прогнозирали, че никога вече няма да може да рита с крак. Това е било времето, през което непрекъснато четял огромен обем от книги в библиотеката си на тема бойни изкуства по ръкопашен бой от различни краища на света и от всякакви националности, за да научи всички видове удари и блокажи. Четял е също различни типове философия и психология, особено в областта на мотивацията в момент, когато е пострадал и бъдещето му е застрашено. Изпитвал нужда от мотивация през цялото време на обездвижването си. Неспособен да приложи енергията си физически, Брус Лий я канализирал ментално (мисловно). Четял също Буда, А.Уотс, К.Роджърс, Лао Дзъ, Фридрих Пърлс, Сузуки и Джиду Кришнамурти. Особено е впечатлен от една мисъл на последния автор, който казва: „Истината не може да бъде съживена без обезсилването й (омаломощаването й).

Същият автор в интервю през 1974 г. (1 г. след смъртта на Брус Лий) казва:

„Трябва ти самият да си светлината за теб! А не да ползваш светлината на някой професор, аналитик, психолог или светлината на Христос, или на Буда. Ти трябва да си светлината за себе си в един свят, който изпада в пълен мрак”…

- Затова Лий започнал да описва прозренията си и да обмисля как да ги приложи на практика в бойните изкуства. Бележките и дневниците му се побират в 7 големи тома!!! Той бавно и внимателно започнал да се възстановява от травмата и опровергал невярващите медици, че нямало да може да рита. Внимателният му самоанализ и постепенното му самоизлекуване засилили вярата му, че всеки сам може да помогне на себе си, включително и с обучение в изкуството на невъоръжения бой.

- По време на ръкопашния бой Брус Лий наблюдавал движенията на противника, за да се нагоди към тях. Той нямал заучени модели от движения. Нямал неща от типа на „Щом той направи това, аз ще направя онова”, а само пълната свобода да реагира на действията на друг човек-боец. Неговото мото било:

„Използвай липсата на начин – за начин и липсата на ограничения – за ограничение”. Съпругата му казва, че този надпис е гравирал на медальона си. Брус Лий е искал да покаже с това, че не трябва да робуваш на даден метод, а трябва да се адаптираш (нагодиш) към това, което ситуацията ти подаде.

- Ученикът му Карим Абдул-Джабар в интервю през 2000 г. казва: „ И това е ключът към всичко. Познаваш ли себе си и уменията си? А слабостите си? Способен ли си да нагодиш живота си, за да компенсираш ситуациите и дори да се възползваш от тях, в смисъл – на ползи и вреди. Ето такъв беше подходът му. И той беше изключителен пример, един ходещ образец на това! ”

- Най-голямото предимство на Брус Лий е, че по време на двубоя е освободен от мисли, той не мисли за живота и смъртта. И без разсейващи мисли е свободен да се съсредоточи върху противника, да го наблюдава, да предугади неговите намерения и да го неутрализира!

От док. филм „ Bruce Lee - A Warrior's Journey ” (2000)
изготвил: Драгомир Стефанов