МЕДИЦИНА

Накратко за мен

  Медицината винаги ме е вълнувала. Явно това се предава наследствено – дядо ми е бил фармацевт, леля ми – химик. Но интересите ми се увеличиха внезапно след една случка през 1996-та. След посещение на гастро-ентеролог и някои изследвания ми бе поставена диагноза остър гастрит. Предписаните Ранитидин и Церукал не само че не ми помагаха, а дори сякаш увеличаваха симптомите ми. Тогава на помощ се притече баба ми. Тя ми свари чай. Пиех го всеки ден. Още на 3-ия ден изпитах облекчение. Започнах да си правя чай всеки ден. Беше от Жълт Кантарион. По мое осмотрение за мирис му слагах и плодчета от Анасон. Стана ароматен и приятен! Пиех го вместо вода. Носех си и в пластмасова бутилка. Така почти три месеца, докато всичко изчезна. Отидох при същия лекар, направиха ми същите изследвания. И докторът, и аз бяхме доволни… От този момент интересът ми към билките и лечението с тях (Фитотерапия) нарастна неимоверно! Купих си 4-5 книги и справочници. Направо ги научих наизуст, заедно с рецептите. Давал съм съвети, съставял съм и собствени рецепти. Някои от тях са отпечатани във вестници – 2 в ”Лечител”, 4 в ”Знахар” и не помня дали изпращах в ”Доктор”…

Но не спрях дотук. Интересуваше ме всичко – от добавки до лекарства! И все още ме интересува. И затова четя и следя новите достижения не само в медицината, а и науките, с които е тясно свързана. Най-голям интерес имам към спортната медицина – науката, която ми помагаше много по време на състезанията. Други интереси имам и към хранителните добавки. Ако четете това ще ви изненадам с факта, че :

Дори и храната може да бъде лекарство!

Зависи от комбинирането й, т. е. кое с какво съчетаваме, как го ядем и през какви интервали са отделните хранения. Ако знаем повече за процесите в тялото ни (5 хиляди от тях са жизнено важни) и ако знаем точния химичен състав на храната, която поглъщаме, начинът й на асимилиране, може да направим много за себе си! Особено ако проектът който подготвим е индивидуален и холицистичен (цялостно, комплексно лечение).

НАУЧНИ ФАКТИ, ИЗВОДИ И СЪВЕТИ

-Синтетичният витамин А е токсичен за пушачите, ако се приема самостоятелно! В комбинация с други витамини, а също и в мултивитаминни и мултиминерални продукти тази възможност отпада!

-За да извлечете максимални дози Каротиноиди (вит.А) и други мастноразтворими витамини (Д, Е и К) от морковите, консумирайте ги задължително подправени с олио или зехтин! В противен случай получавате само водоразтворимите В и С.

-Чистото кафе стимулира изхвърлянето на Ca (Калций) от организма заедно с урината. За да неутрализирате този процес добавяйте прясно мляко или сметана. Млякото е за предпочитане! Ако не понасяте мляко, опитайте с пчелен мед или с добавки органичен Калций приети с храната! Най-добре се усвоява Калциевия цитрат и Калциевия глюконат!

-Тъмнозелените ябълки стимулират жлъчната секреция. Особено по-киселите. Подходящи са за хора със стомашно-чревни неразположения поради факта, че се разграждат бързо преди да ферментират в червата! Избирайте ябълки, които по-бавно потъмняват при разрязване!

-Маргаринът има кристална решетка на полимер идентична с тази на пластмасите. Създаден през 70-те с цел да замести небезвредното масло се оказва, че е по-вреден от него, въпреки твърденията, че не участва пряко в обмяната… (от„Конспирация срещу здравето”). Причината е в хидрогенираните растителни масла (транс-мастни киселини), които са по-опасни от наситените мазнини в маслото!

-Прясно изцеденият сок от Боровинки или незабавната им консумация от растението пречи на бактериите да полепват по уретъра (пикочния канал). С това се стимулира изхвърлянето им по естествен начин от организма!

-Парааминобензоената киселина (PABА) в комбинация с Фолиева и Пантотенова киселина (вит. В5) могат да забавят побеляването на косата!

-При оплешивяване вземането на добавки Биотин (вит. Н) удължава значително запазването на косата!

-Холинът емулгира в голяма степен холестерола, с което възпрепятства отлагането му по стените на артериите!

-Холестерин и Холестерол е едно и също!

-Каротиноидът Ликопен даващ цвета на доматите, дините, пъпешите, червения грепфрут и други плодове, възпрепятства възпалението на простатната жлеза. Мъже над 50, яжте домати! Взимайте Цинк и Селен!

-Органичното вещество Кверцетин срещащо се в билките Липа, Жълт Кантарион, червения лук, броколите и някои други плодове, има мощно антираково и антиоксидантно действие! То подтиска злокачествените клетки преди да са образували тумори! Подобно действие имат и някои биофлавоноиди! Освен това Кверцетинът блокира отделянето на хистамини и лекува успешно алергии и възпалителни заболявания!

-Ако търсите висококачествени мултивитамини, изберете такива с бавно освобождаване (Time Release).Така ще поддържате високата им концетрация в кръвната плазма от 6 до 10 часа след приема! За сравнение водоразтворимите (ефересцентни) витаминни се изхвърлят напълно от тялото до 4 часа след приема им!

-Ако често имате мускулни болки, схващания и крампи най-вероятно сте изчерпали запасите от Магнезий (Mg). За да намалите болките от мускулната треска потърсете добавка съдържаща Магнезий и вит.Е!

-Любителите на храни с високо съдържание на рафинирана захар : вафли, торти, бонбони и сладкиши, изчерпват по-бързо запасите си от вит. В-комплекс и Магнезий. Редовната злоупотреба с тези храни създава предпоставка за кандидоза!

-Възможно е синдромът на Карпалният канал и нарушенията на хормоналното равновесие да са признаци на недостиг на вит. В6 (от „Библия на витамините”)

-Една цигара унищожава от 25 до 100 мг вит.С! Препоръчителната дневна доза е средно 60 мг.

-Аспиринът може да ускори трикратно елиминирането на вит.С от тялото! Затова търсете продукти съдържащи и двете съставки!

-Какво са свободните радикали? – Нестабилни кислородни молекули, които отнемат електрони от други молекули в опит да се стабилизират. При това те увреждат клетките, съкращават живота им и ускоряват стареенето!

-Ако по време на хранене не пиете течности, храната в стомаха ви ще се смила по-пълноценно, защото киселинността остава по-висока. Течностите разреждат солната киселина в стомашния сок.

-Синтетичните витамини имат еднаква кристална решетка с естествените. Защо тогава не се усвояват така ефикасно като тях? Причината е в придружаващите огранични комплекси. Така например синтетичният вит. С е само Аскорбинова киселина. Докато естественият освен нея съдържа и цял комплекс от органични съединения: Рутин, Хесперидин и други биофлавоноиди, които способстват разграждането и усвояването!

-Големите дози вит. С могат да замаскират и променят резултатите от лабораторни изследвания, включително и от намазките! Предупредете лекаря си, за да не се получат нежелани грешки в диагнозата!

-Често по-възрастните хора трудно усвояват вит. В12. Затова е препоръчително да им се инжектира течната форма!

-Хората които работят нощни смени, а също и онези, чийто начин на живот ги лишава по някакъв начин от достатъчно слънчева светлина, трябва да увеличат количеството на вит. Д (калциферол) в диетата си!

-Ако търсите добавка с органично желязо имайте предвид, че Железния Сулфат е неорганично желязо и унищожава вит. Е! Четете внимателно описанието на опаковката. Най–добре усвоимите форми на органично желязо са хелираното желязо, Железния глюконат, Железния фумерат, цитрат и пептонад.

-Не вземайте Желязо ако имате инфекция!!! Бактериите се нуждаят от него за растежа си и допълнителното желязо от добавката би могло да ги подпомогне ..! (от „Библия на витамините”)

-Пациентите с болестта на Алцхаймер имат недостиг не само на Ацетилхолин, но и на ензима, който катализира образуването му – Холин Ацетилтрансфераза. Поемането на повече Холин явно възпрепятства разграждането на съществуващия ацетилхолин. Препоръчва се и Фосфатидилхолин!

-Ако в питейната ви вода има повече хлор, вие губите вит. Е! За да противодействате яжте кисело мляко – това е добър начин за възстановяване на чревните бактерии унищожени от хлора!

-Ако търсите добавка на органичен Цинк имайте предвид, че хелираният Цинк и Цинковият Пиколинат са най-добрите форми!

-На възрастните хора, които се безпокоят от настъпване на старческо слабоумие (деменция) може да помогнат добавки на Цинк и Манган!

-Колкото повече вода изпиете с едно лекарство, което би могло да причини неприятности на стомаха – Аспирин, Ибупрофен, антибиотици, толкова по-малко вероятно е това да се случи!

-Установено е, че много хора, които не се повлияват от обикновени обезболяващи лекарства като „Емпирин” и „Валиум”, се повлияват от аминокиселината DL-Фенилаланин. Тя представлява смес от равни части естествен L и синтетичен D Фенилаланин. Страдащите от хронични болки имат по-ниско ниво на ендорфините в кръвта и гръбначно-мозъчната течност. Тъй като DL-Фенилаланинът възстановява нормалното им ниво, той е в състояние да помогне на организма да намали болката по естествен път, без прилагане на лекарства! Само че той е противопоказан по време на бременност, фенилкетонурия и хипертония!

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  За информация относно хранителните добавки използвайте доверени източници в глобалната мрежа. Не взимайте за меродавно мнение само от един източник.

БИЛКИ И ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ

  За информация относно билките и лечебните растения използвайте доверени източници в глобалната мрежа. Не взимайте за меродавно мнение само от един източник.

ПРИ БОЛКИ В КРАКАТА

  За информация относно тези болежки използвайте доверени източници в глобалната мрежа или се доверете на лекар за начало. Не взимайте за меродавно мнение само от един източник.

ПРИ БОЛИ В ГЪРБА ИЛИ КРЪСТА

  За информация относно тези болежки използвайте доверени източници в глобалната мрежа или се доверете на лекар за начало. Не взимайте за меродавно мнение само от един източник.

ИСКАТЕ ДА ПОДОБРИТЕ ЗДРАВЕТО СИ

  Забелязвали ли сте, че малките деца постоянно тичат, подскачат и са щастливи? Запитвали ли сте се защо е така? Ще кажете : малки са, рано им е да мислят за постъпките си, тепърва отриват света, пък и родителите им правят най-доброто за тях. Всичко това е вярно, но има и още нещо, което не е тайна. Обяснено научно : телата им са чисти от токсини, няма как да имат натрупани шлаки от неправилна обмяна, болести, пушене или медикаменти. Затова и движението във всичките му форми е едно истинско удоволствие за тях и те изпитват нужда и радост от него! Това е и тайната на доброто здраве за всички възрасти –

Движението!

Движението не само ни изпълва с въздух! То стимулира изхвърлянето по естествен път на токсините от тялото. И друга тайна : организмът има своя собствена система за самопочистване „програмирана” в гените още на праисторическия човек. Доказано е, че тя е по-ефективна при движение. Факт е, че от пра- ерата до сега, имунната ни система е останала непроменена! Ние носим същите древни гени! Праисторическия човек е прекарвал голяма част от деня си в движение за да намира храна и преследва дивеч. Съвременният начин на живот със своите удобства обаче, ни предразполага към „хипокинезия” (обездвижване) , а така самоочистващата ни система не изпълнява функцията си пълноценно. Затова често се оплакваме от главоболие, виене на свят, тежест и други неприятни симптоми, обикновено дължащи се на неправилно и недобро кръвообращение, или натрупани токсини – крайни продукти от обмяната на веществата. . .

За да се хранят добре клетките ни, трябва да им се доставят хранителни вещества и кислород. Те се разнасят с кръвта. Може би не знаете, че при заседнал начин на живот около 10-20 % от кръвта в тялото не се движи. Тя стои като резерв в кръвните депа и „чака” удобен момент да се включи. Останалите 80-90 % нормално циркулират из кръвоносната система. Ако имате физически натоварвания обаче, т.е. извършвате движение, цялата кръв захранва (разнася) кислород и хранителни съставки до клетките ви. А така се изхвърлят и токсините. . . Сега сами разбирате :

За да сте добре, за да сте свежи и здрави, трябва редовно да се движите!

Колкото по-често се упражнявате (натоварвате, тренирате) на открито, толкова повече кислород приема тялото ви при вдишване. При това настъпват и други положителни промени :

-Мисълта ви става по-бърза, по-ясна и по-точна;

-Подобрява се самочувствието ви, кръвообращението ви;

-По-лесно се справяте с проблемите си.Действате със замах!

-Нараства силата на сърдечното съкращение. Сърдечният мускул става по-силен и с един удар изтласква по-голямо количество кръв от преди. Така тренираното сърце забавя броя на ударите си за минута, което доказва, че вече извършва повече работа при по-голямо облекчение (почива си);

-Същото става и с дихателната система. Намалява броят на вдишванията за минута (дихателна чистота) поради факта, че с едно вдишване трениращият приема по-голямо количество кислород (нараства Максималното Кислородно Потребление);

-Нараства обема на белите дробове и се увеличава количеството капиляри в алвеолите. Нараства и хемоглобина! Ако сте анемичен/на това е добре за вас!

-Калцият, този дефицитен минерал, започва да се оползотворява по-добре! Организмът вече го използва, за да попълни нарастналите изисквания. Това отдалечава остеопорозата!

Но да се върна към основното : искате да подобрите здравето си. Току що научихте, че движението ще играе основна роля за това! Прочетете информацията за вашата възрастова група.

От 16 до 25 години:

-Вие се чувствате леки и силни, заредени с енергия. За вас не е проблем да карате колело, да плувате или бягате, или да посетите фитнес залата, стига да имате желание да го правите. Ако пък това ви се струва прекалено изморително, може просто да ходите всекидневно пеша, поне по 30 минути дневно с бърза, енергична крачка. По-добре ще се почувствате обаче, ако го правите поне два пъти дневно за по 30 мин, примерно между игрите изиграни на компютъра ви. Не пушете през това време! И още: ако фитнесът е вашият спорт, карайте колело или бягайте бавно до залата, вместо да въртите на велоергометъра или на бягащата пътечка вътре в самата зала, където въздухът при всички случаи няма да е по-чист! Комбинацията от аеробна и изотонична тренировка определено има по-добър ефект! Няма да направите чак толкова големи мускули, но ще сте по-силен! И още: мисълта ви ще е по-бърза! Реакциите – също!

Ако сте решили да опитате с бягане, но никога не сте го правили, ви поздравявам за избора! Първото и най-важно нещо от екипировката ви са маратонките. Всичко останало може да се пренебрегне. Но маратонките с които бягате е желателно да са добри. Повечето от спортните магазини предлагат ценови намаления и може да намерите доста добър модел на водещи марки като Adidas, Asics, Reebok или Nike за около 80-130 (200) лв. . . Това го казвам не случайно. Ето какво имам предвид :

При бягане, върху приземаващият се крак силата на тежестта е приблизително от 2,5 до 3 пъти по-голяма от собственото ви тегло !!! Представете си само : ако вие сте 80 кг и си бягате спокойно, нищо подозиращи, теглото върху падащият ви крак става от 200 до 240 кг !!! Тежестта рефлектира главно върху вашите коленни стави, глезените, костиците в стъпалата и тазобедрената става. Фирмените маратонки имат протектори във вътрешността на подметката си, чрез които силата на тежестта (вертикалният натиск) се разпределя равномерно из цялата дължина на стъпалото. Така не само облекчавате ставите си, а и изпитвате чувство наподобяващо масажиране на стъпалата. Това е особено осезаемо при по-скъпите модели на Asics (Cumulus, Nimbus, Kayano). Ако все пак вие не можете да отделите такава сума, потърсете някакви по-обикновени маратонки, но се убедете, че не се натъртват стъпалата ви при бягане. Колкото са по непретенциозни маратонките с които бягате, толкова по-бавно и по-малко време трябва да бягате с тях!!!

Следете пулсовата си честота. Ако искате да топите само мазнини, пулсът ви трябва да е под 150 уд/мин, за предпочитане до 140. До тази пулсова честота работещите мускули използват за гориво мазнините, т. е трябва да бягате (плувате или карате колело) едва-едва, но продължително, а това не може да стане от първия ден. Нуждаете се поне от 2 -3 -4 седмици постепенно привикване. Приучете тялото си! Имайте търпение и то ще почне да ви се отблагодарява! От 140-150 удара нагоре, горивото за работещите мускули (в случая краката ви) е складираният въглехидрат „гликоген” + мазнини. И над 180 уд/мин. се хаби само гликоген. Нарича се още гликолитичен режим. Такава висока пулсова честота се постига при спринт и продължителни върхови натоварвания. Характерното обаче е, че натоварването вече не е аеробно (насищане с кислород), а смесено или дори само анаеробно.Анаеробните натоварвания не са така полезни за тялото както аеробните, затова не ви препоръчвам да надхвърляте пулсова честота над 180 уд/мин, освен ако сте под 30 години или ако сте добре трениран и спортувате отдавна!

От 25 до 40 години:

Вие не сте така енергични като предната група. Нещо повече: някои от вас са дългогодишни пушачи ; други не изминават по-дълго разстояние от колата до входната врата и обратно. Но след като четете това, значи имате желание да подобрите здравето си и да се почувствате по-добре! И така, да започнем по-отдалече… При всяко физическо натоварване, ако имате опасения за състоянието си, направете следното :
Измерете с 3 пръста (показалец, среден и безименен) пулса си, като задържите пръстите върху китката си в продължение на 10 сек. Полученото умножете по 6. Това са броят на ударите на сърцето за 1 минута (вашият пулс). Запомнете числото 220. От него трябва да извадите годините на които сте. Например:Ако вие сте на 40 години не е желателно пулсът ви при натоварване да надхвърля 180 уд/мин.

220 – 40 = 180 уд/мин

При всяко начинание не си давайте прекалено големи цели за изпълнение! ”Многото” при нетрениран организъм може да има обратен ефект! За ходенето няма проблем каквото и да е темпото. Вие сами ще установите колко бързо да ходите в продължение поне на 30 мин всеки ден. За предпочитане е 2 пъти на ден по 30 мин. с бърза, енергична крачка. Примерно, може да не ползвате автомобила си или друг транспорт за да отидете на работа. Опитайте пеша. Или с колело! Изберете по тихите улици или паркове!

Ако сте решили да опитате с бягане, но никога не сте го правили (или поне от ученическите ви години), ви поздравявам за избора! Първото и най-важно нещо от екипировката ви са маратонките. Всичко останало може да се пренебрегне. Но маратонките с които бягате е желателно да са добри. Повечето от спортните магазини предлагат ценови намаления и може да намерите доста добър модел на водещи марки като Adidas, Asics, Reebok или Nike за около 80-130 (200) лв. . . Това го казвам не случайно. Ето какво имам предвид :

Над 40 години:

Вие четете това от любопитство. Седите удобно в креслото си и разглеждате. Чели сте доста статии на здравни теми. Имате достатъчно собствен опит и убеждения. Но въпреки това се надявате тук да прочетете нещо различно. . . или поне нещо, което да допълни и обогати знанията ви. Затова ще бъда конкретен. Вие може да подобрите здравето си :

1. С движение и умерен спорт

2. С хранителни добавки

3. С индивидуален, специално подбран за вас хранителен режим

4. С ограничаване или спиране на лоши навици и зависимости


5. С всичко включено в точки от 1 до 4 (Перфектно здраве!)

Прочетете информацията в раздел От 25 до 40 години: